Kleurrijk Veldzicht!

5 oktober 2017

Veldzicht gaat er wat kleuriger uitzien! Met dank aan het kunstproject dat beeldend therapeut Yvonne Westerveld en Emlyn Janssen (afdeling vrijetijdsbesteding) vorig jaar gestart zijn. Op 4 oktober werden de kunstwerken, die gemaakt zijn door tien patiënten, gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in zaal West. Wat vooral opviel was de veelheid aan vrolijke kleuren in de schilderijen.

Yvonne: “We hebben zoveel creativiteit hier binnen! De kunstwerken die nu gemaakt zijn, worden de komende tijd overal in de inrichting opgehangen. We willen bovendien, met alle kunstwerken die er nu zijn en die er nog komen, een interne kunstuitleen opzetten. Collega’s kunnen dan op hun eigen kantoor een schilderij naar smaak ophangen.”

Multiculturele identiteit
Met het gezamenlijk doorknippen van een lint, door algemeen directeur Rob van der Plank, werd de presentatie van de kunstwerken officieel geopend. “Toen dit project in 2016 van start ging had ik echt niet verwacht dat hier zoveel schitterende schilderijen uit zouden voortkomen”, bekende Rob van der Plank. “Ik hoop dat het hier niet bij blijft en dat dit de aanzet is tot nog meer creativiteit. Bovendien levert dit kunstproject een mooie bijdrage aan onze multiculturele identiteit.”

De algemeen directeur kreeg uit handen van Emlyn en Yvonne, een schilderij dat door één van de patiënten is gemaakt. “Ik heb in mijn huis nog een lege plek aan de muur, ik wilde daar graag iets kleurigs hebben hangen. Beter dan dit kan niet, benadrukte Rob van der Plank, nadat hij het veelkleurige kunstwerk in ontvangst had genomen.”

Trots
Yvonne Westerveld is trots op ‘haar’ kunstenaars. De opdracht die de patiënten kregen was om iets te maken dat past bij hun eigen culturele achtergrond. Dat leverde een veelvoud aan schilderijen op, maar ook objecten van speksteen, hout of papier-maché. “Het maken van de kunstwerken gebeurt vooral in groepsverband en is onderdeel van de therapie van patiënten. Onze patiënten hebben vaak de nodige problemen, maar dankzij dit project zie je ze echt opleven. Ze zijn creatief bezig, doen iets in groepsverband, werken aan hun sociale vaardigheden en versterken hun gevoel van eigenwaarde. Ze maken iets waar ze trots op kunnen zijn.”

Expositie Reestkerk
De schilderijen en andere kunstuitingen zijn voorlopig alleen te zien in Veldzicht, maar verdienen eigenlijk een groter publiek. Dat gaat ook gebeuren, want van 14 januari tot en met 11 maart staat er een expositie gepland in de Reestkerk in Balkbrug. Bedoeling is om bij die tentoonstelling, zonder de privacy van de kunstenaars in gevaar te brengen, ook iets te vertellen over de achtergrond van de diverse patiënten.