Laat ons verdrietig zijn

7 november 2022

Op zaterdagmiddag 5 november vond in onze instelling een ernstig steekincident plaats. Daarbij is een vrouwelijke collega overleden en raakten twee andere vrouwelijke collega’s gewond. De patiënt die met een mes de medewerkers had gestoken, beroofde zichzelf daarna van zijn leven.

De twee collega’s die gewond zijn geraakt, zijn na behandeling in het ziekenhuis inmiddels weer thuis. Ze zijn uiteraard hevig ontdaan door alle gebeurtenissen. We leven met beiden mee en zijn nauw bij hen betrokken. Daarnaast gaan onze gedachten uit naar onze overleden collega en haar familie.

Wij begrijpen dat er veel vragen leven over de toedracht van het incident. Ook wij hebben vragen. Op dit moment kunnen wij geen antwoorden geven op vragen. De komende tijd zullen verschillende instanties, waaronder de politie verder onderzoek doen. Wij wachten de resultaten daarvan af.

Algemeen directeur Hanny van Geffen: “Onze zorg gaat nu uit naar onze collega’s en patiënten. Wij zijn allen aangedaan door hetgeen is gebeurd. Wij proberen met elkaar deze vreselijke gebeurtenis een plek te geven. Hiervoor is professionele begeleiding beschikbaar. De impact van deze gebeurtenis is enorm. Op onze medewerkers, onze patiënten, onze omgeving, onze families. Veldzicht heeft veel steunbetuigingen en blijken van medeleven ontvangen vanuit collega-inrichtingen, het dorp Balkbrug en andere betrokkenen tot aan de minister toe. Dit wordt enorm gewaardeerd.”

“Vanochtend is er drukbezochte, emotionele personeelsbijeenkomst geweest in Veldzicht. De verslagenheid in de kliniek is enorm. Ondanks alle verdriet is er ook de vastberadenheid en professionaliteit om het werk door te laten gaan.”

Wij dragen zorg voor een groep zeer kwetsbare psychiatrische patiënten met complexe problematiek, waarvan een groot deel een niet-Westerse achtergrond heeft. Ons doel is om mensen die verblijven in Veldzicht zoveel mogelijk vaardig en veilig verder te helpen. Op weg naar een passende plek in de Nederlandse samenleving of in het land van herkomst.