Wetenschappelijk onderzoek

Met het doen van wetenschappelijk onderzoek binnen Veldzicht verbeteren we het leefklimaat, de diagnostiek en de behandeling voor onze patiënten. Ons wetenschappelijk onderzoek bevindt zich op het snijvlak van hoogbeveiligde en transculturele psychiatrische zorg.

De meeste diagnostische instrumenten en psychiatrische behandelingen zijn alleen bij Europese of Amerikaanse patiënten onderzocht op geschiktheid en het effect ervan. Over het gebruik van die instrumenten en behandelingen in de transculturele psychiatrie is weinig bekend.

Door wetenschappelijk onderzoek binnen de transculturele psychiatrie kunnen we patiënten met een migratieachtergrond en complexe problematiek beter behandelen.

Lopende wetenschappelijk onderzoeken

Met praktijkgestuurd (wetenschappelijk) onderzoek willen we onze kennis en expertise aanvullen en verdiepen. Onze onderzoeken richten zich vooral op meer inzicht in patiënten met een migratieachtergrond, een verbetering van de diagnostiek en een meer gerichte behandeling van onze patiënten.

Deze onderzoeken worden momenteel uitgevoerd:

  • Culturele identiteit
    Een medisch antropoloog doet onderzoek naar de invloed van culturele identiteit en ervaringen van in- en exclusie op het proces van herstel bij tbs-vreemdelingen met een psychotische stoornis die worden teruggebracht naar het land van herkomst.
  • Paranoïde wanen
    Ron Haarms is psycholoog en volgt het Topklas-traject. Zijn opleiding tot GZ- en klinisch psycholoog combineert hij met een promotietraject. Hij onderzoekt of het mogelijk is om met virtual reality (VR) paranoïde wanen bij asielzoekers beter te kunnen diagnosticeren.
  • Rol religie bij ziektebeleving
    Hanneke Koenjer, senior medewerker transcultureel werken, onderzoekt de rol van religie en spiritualiteit in de ziektebeleving van patiënten.

Onderzoekssamenwerkingen

Veldzicht heeft een nauwe samenwerking met de onderzoeksgroep van Professor Wim Veling, hoogleraar sociale context van pyschose, bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Ook neemt CTP Veldzicht deel aan het onderzoeksconsortium transculturele psychiatrie in Nederland en Vlaanderen. Met dit consortium wordt onderzoek gedaan naar het Cultural Formulation Interview (CFI). Dat is een hulpmiddel om met de patiënt te praten over cultuur en context. Onderzocht wordt of het CFI bijdraagt aan een betere behandelrelatie. En of die relatie wordt beïnvloed door verhoogde culturele empathie.

Toegepast onderzoek

Naast meerjarig wetenschappelijk onderzoek, voeren hbo’ers kortlopende onderzoeken uit binnen Veldzicht. Ook dit toegepaste onderzoek is voor ons een waardevol middel om de behandeling te verbeteren.

Bekijk meer informatie over stage lopen of afstuderen in de wereld van forensische en transculturele psychiatrie.

Publicaties

Taalachterstand en psychose onder mensen met een migratieachtergrond.
Jongsma HE, van der Ven EMA, Velhorst E, de Haan L, Rutten BPF, van Os, J. (2023).
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Psychiatrie

The effect on relapse rate and psychiatric symptomatology: Switching a combination of first-and second-generation antipsychotic polypharmacy to antipsychotic monotherpay in long-term inpatiens with schizophrenia and related disorders. A pragmatic randomized open-label trial (SwAP trial).
Shakir, M, Willems, AE, van Harten, PN, van Lutterveld R, Tenback, DE (2022).
Gepubliceerd in: Schizophrenia Research

The incidence of non-affective psychotic disorders in low and middle-income countries: a systematic review and meta-analysis.
Bastien,R.J-B, Ding, T, Gonzalez-Valderrama, A, Valmaggia, L, Kirkbride, JB & Jongsma, HE (2022)
Gepubliceerd in: Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology

Understanding the excess psychosis risk in ethnic minorities: the impact of structure and identity.
Jongsma, H. E., Karlsen, S., Kirkbride, J. B., & Jones, P. B. (2021).
Gepubliceerd in: Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, 56 (11), 1913–1921

Effects of Multiple Detoxifications on Withdrawal Symptoms, Psychiatric Distress and Alcohol-Craving in Patients with an Alcohol Use Disorder.
Ooms, M., Roozen, H. G., Willering, J. H., Zijlstra, W. P., de Waart, R., & Goudriaan, A. E. (2020).
Gepubliceerd in: Behavioral Medicine, 47(4), 296–310

Beeld: ©CTP Veldzicht

Vragen over wetenschappelijk onderzoek binnen Veldzicht?

U kunt contact opnemen met Hannah Jongsma, senior wetenschappelijk medewerker: h.jongsma@dji.minjus.nl