Comfortroom

Bijna elke afdeling heeft een comfortroom. Patiënten kunnen daar - vaak op eigen verzoek - voor korte duur verblijven als ze boos, angstig of onrustig zijn. Dit kan hen helpen een crisis te voorkomen.

De comfortroom is een prettig ingerichte en prikkelarme, ruimte. Patiënten kunnen zich even afzonderen van de drukte op de afdeling om hun spanningen te reguleren. Daarmee heeft de ruimte ook een preventieve functie.

De comfortroom is een van de interventies die zorgt voor ontspanning bij patiënten.

Eigen regie

Patiënten voeren zelf regie over het verblijf in de comfortkamer. Ze beslissen zelf wanneer ze de kamer ingaan en wanneer ze deze verlaten. Dit bevordert hun zelfstandigheid rondom het reguleren van spanningen.

Daarnaast kunnen patiënten via een multifunctioneel beeldscherm de sfeer in de kamer bepalen. Denk aan lichtkleur, geur, temperatuur of het gordijn open of dicht. Ook kunnen ze via het beeldscherm spellen spelen, tekenen, tv kijken, of muziek of rustige omgevingsgeluiden afspelen.

Omdat de kamer is bedoeld voor kort verblijf is er alleen een zitelement aanwezig. Verder heeft de kamer een eigen sanitaire voorziening. Op verzoek van de patiënt kan de deur worden gesloten. Met de ingebouwde intercom kan de patiënt altijd contact zoeken met een medewerker.

  • Beeld: ©CTP Veldzicht