Huize Erica

Hoewel veel gebouwen van het voormalige rijksopvoedingsgesticht Veldzicht zijn gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw is Huize Erica bewaard gebleven. In 2000 is het gebouw aangewezen als rijksmonument. Momenteel is Huize Erica onder andere in gebruik als kantoor voor het Ambulant Transcultureel Team

De villa werd in 1909, net als veel andere dienstwoningen, in opdracht van bouwvereniging Balkbrug - een naamloze vennootschap tot het stichten van woningen - gebouwd. Deze vereniging had de woningen in erfpacht van de Staat.

De eerste bewoner van villa Erica was dr. Hendrik Willem Mol, sinds november 1905 arts van Veldzicht. Villa Erica bleef tot 1954 in gebruik als woning voor de geneesheer-directeur. Vanaf dat jaar werd het gebruikt als kazerne voor de gestichtswacht. Een verandering die in de jaren zestig weer werd teruggedraaid en Villa Erica het onderkomen werd van geneesheer-directeur dr. Strouss.

Bezoekers kunnen parkeren naast Huize Erica.

Het gebouw is ontworpen door Willem Cornelis Metzelaar, rijksbouwmeester bij het Ministerie van Justitie. Hij liet zich daarbij inspireren door de Chaletstijl architectuur.

Huize Erica

Veldzichtlaan 1 7707 BC Balkbrug. Het Ambulant Transcultureel Team is bereikbaar via 06 25 66 02 59 op werkdag van 8.30 uur tot en met 17.00 uur. Ook voor spoedoverleg.

  • Beeld: ©CTP Veldzicht