Een kijkje op de behandelafdeling voor overige forensischezorgpatiënten

Er zijn 3 afdelingen voor overige forensischezorgpatiënten, elk met een eigen focus:

  • een opname- en crisisafdeling: de meeste patiënten starten op deze afdeling. De behandeling is individueel. Na stabilisatie gaan zij naar 1 van de andere afdelingen.
  • een afdeling voor patiënten met een psychotische stoornis: de behandeling is deels individueel en bevat ook groepselementen.
  • een afdeling voor patiënten met een persoonlijkheidsstoornis en  verslavingsproblematiek. Patiënten nemen deel aan een groepsprogramma.
Beeld: ©CTP Veldzicht
De gemeenschappelijke ruimte op afdeling West 5.

Over de patiënten op deze afdeling

De psychiatrische problematiek van overige forensischezorgpatiënten is divers, al komt psychotische problematiek regelmatig voor. Sommige patiënten lijden aan meerdere psychiatrische stoornissen. Ook misbruik van drugs en/of alcohol en een lichtverstandelijke beperking komen vaak voor.

De behandeling richt zich op het stabiliseren van psychiatrische klachten. Daarnaast wordt met de patiënt gewerkt aan het verminderen van risico’s op herhaling van het delict. Welke factoren kunnen dat risico vergroten, bijvoorbeeld drugsgebruik? En welke factoren kunnen de patiënt daarbij helpen, bijvoorbeeld een baan? Het streven is de patiënt te begeleiden naar een minder beveiligde kliniek of een begeleidwonenvoorziening.

“Door de verschillende problematieken van de patiënten op deze afdeling, kan de dynamiek intensief zijn. We hanteren de afdeling dan ook als onderdeel van de behandeling en houden de patiënt een spiegel voor bij probleemgedrag. Die verbinding aangaan en samen met de patiënt reflecteren op het handelen is wat ik erg leuk vind in mijn werk als sociotherapeut.”

Lisa (27 jaar)

Functies op deze afdeling

Functies en diensttijden op afdeling West 5
Functies
Diensttijden voor de sociotherapeuten Dagelijks
07.00 - 15.00 uur
14.00 - 22.00 uur
09.00 - 17.00 uur
  • Beeld: ©CTP Veldzicht

    Patiënten zorgen samen voor de planten en kruiden.